články

Můj oblíbený recept na domácí sýr

Když jsem včera večer z recese poslala fotku připáleného chleba na stránku PečemPecen, netušila jsem jakou vlnu zájmu vyvolá mistička vedle bochníku. Tak tady je ten recept … jen abyste nebyli zklamaní, že je moc jednoduchý …:-)

1. Přines navečer domů 3 litry čerstvého mléka, postav bandasku vedle sporáku a běž na návštěvu ke kamarádce.  Je-li vlahý večer, vezmi s sebou trochu červeného vína a něco na zub. Zdrž se minimálně do půlnoci.
2. Druhý den ráno se pořádně  zastyď, žes  nechala mléko zkysnout, seber shora hustou  smetanu, dětem místo kakaa uvař čaj, do bandasky  přihoď dvě lžičky soli a lehce promíchej.
3. V poledne vylož cedník čistou utěrkou, po částech do něj nalij mléčnou kaši a nech odkapat syrovátku do mísy. Polovinu syrovátky odlij kočkám a ze zbytku zadělej kváskový chléb podle svého oblíbeného receptu. Odpočaté těsto nech kynout v ošatce.
4. Večer roztop troubu a dej upéct chleba.  Utěrku  se sýrem svaž do do uzlíku a opatrně z ní vymačkej zbytek syrovátky. Sýr vyklop do misky, podle chuti přisol. Rozděl na čtyři díly, obal je utřeným česnekem a nasekanými bylinkami a servíruj k čerstvému chlebu.

články

Leave a comment